RACQUETBALL

FITNESS IN A GAME

maxresdefault (1)

WAT IS RACQUETBALL?

Racquetball is een flitsende balsport. Twee spelers of twee teams van twee spelers slaan afwisselend de bal tegen de voormuur voordat de bal de grond twee keer heeft geraakt. Racquetball is te spelen door jong en oud, voor beginners en gevorderden. Al spelend bouw je een goede conditie op en dat maakt dat racquet­ball ‘FITNESS IN A GAME’ is. Racquetball is een dynamische sport waarbij snelheid, conditie, reactievermogen, kracht en techniek nodig zijn. Het is een totale workout in een aantrekkelijk spel.

floor01

DE BAAN

Racquetball wordt in Nederland indoor gespeeld. Er zijn momenteel twee centra waar racquetballbanen gevestigd zijn, in Den Haag en Franeker. Er zijn ook banen op militaire basissen maar die zijn niet openbaar toegankelijk. In Noord en Zuid Amerika is het een vrij grote sport en wordt er ook outdoor gespeeld.

rcb-glasscourt

WIE IS DE DOELGROEP?

De doelgroep van racquetball is erg breed, want racquetball is voor iedere doelgroep toegankelijk. Jong en oud, beginner en gevorderde, iedereen kan het spelen op zijn of haar niveau. De goede stuiterkwaliteiten van de bal maken het spel makkelijk te leren. Naarmate het niveau stijgt wordt de bal harder geslagen en worden de rally’s erg spectaculair. Ook voor mensen met een beperking is racquetball geschikt. Er wordt namelijk ook rolstoel racquetball gespeeld.

20170916-13-07-54-DSC_7863-XL

WAAR WORDT HET GESPEELD?

Racquetball wordt gespeeld op een besloten baan van 6.10 x 12.20 meter met een hoogte van 6.10 meter. De muren en plafond doen mee in het spel. De baan kan in combinatie met een squashbaan aangelegd warden. Een squashbaan is korter dan een racquetballbaan, Door het toepassen van een verschuifbare achterwand kan de baan zowel voor squash als voor racquetball gebruikt worden.

WILT U KENNISMAKEN MET RACQUETBALL?

 

VOLG EEN CLINIC OF EEN DEMO

 

De Nederlandse Racquetball Associatie is gestart met een promotieactie om de positieve aspecten en mogelijkheden van de racquetballsport meer bekendheid te geven. Deze promoactie richt zich op diverse partijen waaronder gemeenten, adviseurs/ontwikkelaars/eigenaren van sportcentra, scholen, campings en bungalowparken enz. Deze actie heeft als uiteindelijk doel het creëren van meer racquetballbanen in Nederland, zowel indoor als outdoor.

Racquetball heeft een aantal voordelen ten opzichte van squash en andere racketsporten. Het grootste verschil, en voordeel, is de stuiterende eigenschap van de bal. De bal ligt qua formaat tussen een squashbal en een tennisbal in en stuitert zeer goed. In combinatie met het racket, waarbij het grote blad meteen aan het handvat zit, is het terugslaan van de bal door iedereen, van jong tot oud, snel te leren. Bij racquetball kan iedereen de bal terugslaan en meteen een rally aangaan.

Wij kunnen ons voorstellen dat u na het bekijken van alle informatie op deze website al enthousiast en nieuwsgierig bent geworden of racquetball ook een aanvulling op uw sport- en recreatieassortiment kan zijn en wat de Nederlandse Racquetball Associatie voor u kan betekenen. Verder op deze pagina, onder het kopje “Meer Info”, kunt u een tweetal folders downloaden waarin alle aspecten van de racquetballsport zijn beschreven (zowel indoor als outdoor).

Uit onze ervaring blijkt dat het ervaren, het spelen van racquetball u pas echt een totale indruk van de mogelijkheden van racquetball kan geven. Wij nodigen u dan ook uit om een “Kennismakingsclinic” bij te wonen. Tijdens deze clinic zal er een demonstratiewedstrijd gespeeld worden en kunt u racquetball (eventueel) zelf uitproberen. Uiteraard kunt u dan ook al uw vragen over racquetball aan ons kwijt. Wij zullen u daarnaast ook informeren op welke wijze wij u kunnen ondersteunen bij de introductie van racquetball in uw sport- en recreatieassortiment.

De locatie van een clinic is Westvliet, fitness & racketclub te Den Haag.

Voor meer informatie over racquetball of het aanmelden voor deze “Kennismakingsclinic” kunt u contact opnemen met de Nederlandse Racquetball Associatie.

FEITEN

 Racquetball is een goede aanvulling op het fitness aanbod.
 • Het is een goede workout in competitie vorm.
 • De sport zorgt voor een goede conditie en maakt je fitter en energieker: Fitness in a game!
 • Door het toepassen van een verschuifbare achterwand is de baan tevens te gebruiken voor squash.
 • Het is een verruiming van het sportaanbod binnen uw centrum.
 • Er kunnen op de baan ook nog andere sporten gespeeld worden: Wallybal (soort volleybal) en handball.
 • Het is een sport die beoefend kan worden door jong en oud.
 • Het is een relatief goedkope sport. Je hebt weinig uitrusting nodig om te starten.
 • De weg naar de top is relatief kart. Aantrekkelijk voor spelers met topsportambitie.
 • Het energieverbruik van een racquetball speler is vaak hoger dan dan bij andere fitnessactiviteiten:
  (het energieverbruik wordt uitgedrukt in METS, bij racquetball competitief 10.0, recreatief, algemeen 7.0.
  Andere fitness activiteiten: aerobic, algemeen 6.0. aerobic ballet of modern, twist 6.0, aerobic high impact 7.0,
  aerobic low impact 5.0)
 • Racquetball wordt gespeeld in ruim 90 landen.
 • In Noord Amerika spelen zo’n 13 miljoen mensen racquetball.
 • Racquetball is officieel erkend door het Internationaal Olympisch Comité (IOC).
 • De NRA is een actieve bond die bereid is ondernemers te helpen bij het ontwikkelen van de sport.